Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Η Λόγχη της Οικογενείας Γου

 

Στη Λόγχη έχει δοθεί η ονομασία, «Βασιλιάς των Όπλων», κυρίως λόγω του μήκους της, το οποίο επιτρέπει στον γνώστη της να επιτίθεται από πολύ πιο μακρινή απόσταση από αυτήν κάποιου που κρατάει σπαθί. Πολλοί θεωρούν ότι είναι το πιο εύκολο όπλο στην εκμάθησή του αλλά όποιος ασχοληθεί σοβαρά μαζί της θα ανακαλύψει ότι έχει πάρα πολλές απαιτήσεις και αντιστοίχως αναπτύσσει πολύ υψηλές ικανότητες.

 

Μαχητικά, η Λόγχη ήταν όπλο των στρατιωτών με μεγάλη χρησιμότητα στη μάχη από απόσταση και στην άμυνα ενός πεζού εναντίον καβαλάρη. Συνήθως είναι φτιαγμένη από ειδικής ποιότητας, σκληρά αλλά ταυτόχρονα ελαστικά ξύλα, έχει μήκος περίπου 2 μέτρα, το πάχος της λεπταίνει από τη βάση προς τη μύτη της και στην άκρη της έχει μία μεταλλική μύτη και μία κόκκινη φούντα από μαλλί αλόγου.

 

Η Λόγχη μπορεί να καρφώσει, να χτυπήσει με το σώμα ή τη βάση της, να εκτρέψει τα χτυπήματα του αντιπάλου και να ελέγξει το όπλο του, όλα με μία ελαστικότητα η οποία προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα στην άμυνα αλλά και στην επίθεση.  Η χρήση της γίνεται συνήθως με τα δύο χέρια, με πάρα πολύ γρήγορες και απρόβλεπτες περιστροφές και αλλαγές κατεύθυνσης με αποτέλεσμα την παραγωγή πάρα πολύ μεγάλης δύναμης. Λόγω της μεγάλης ευλυγισίας της, όταν ο ασκούμενος εφαρμόζει σωστά τη δύναμή του η Λόγχη πάλλεται πολύ έντονα. Αυτό ωστόσο δεν είναι αυτοσκοπός, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά αποτέλεσμα της τεχνικής και της δύναμης που την ακολουθεί. Ο ασκούμενος θα πρέπει να μελετάει τη σωστή τεχνική και η δόνηση θα ακολουθήσει φυσικά από μόνη της.

 

Όπως όλα τα όπλα, η Λόγχη αναπτύσσει περαιτέρω τη δύναμη, την ευλυγισία και την ευκινησία. Επειδή η πλειοψηφία των κινήσεών της εκτελούνται από το κέντρο του σώματος βοηθάει πολύ στην κατανόηση της τοποθέτησης του σώματος πίσω από την εφαρμογή της δύναμης και των χτυπημάτων και την ικανότητα για ευθύγραμμα χτυπήματα. Λόγω του μεγάλου μήκους της και της χρήσης και των δύο χεριών για τον χειρισμό της, αναπτύσσει πολύ υψηλή ικανότητα συντονισμού μεταξύ των δύο χεριών και των χεριών με το σώμα.

 

Πολλές φορές, κατά την εξάσκηση γίνεται αντικατάσταση της Λόγχης από το Μακρύ Κοντάρι (Long Pole), το οποίο φτάνει τα τρία μέτρα ή και περισσότερο. Το Μακρύ Κοντάρι δεν έχει την ελαστικότητα της Λόγχης, έχει ίδιο πάχος σε όλο του το μήκος, είναι πολύ πιο βαρύ και στερείται της μεταλλικής μύτης.

 

Λόγω του τεράστιου μήκους και βάρους του, το Μακρύ Κοντάρι δεν έχει την ταχύτητα και την ευκινησία από την οποία χαρακτηρίζεται η Λόγχη και στηρίζεται στην πολύ μεγάλη δύναμη κρούσης. Αναπτύσσει πάρα πολύ ισχυρές στάσεις, καθώς και ικανότητα ισορροπίας και ριζώματος, αφού το κέντρο βάρους της εκτείνεται πολύ μακριά από το σώμα, όπως επίσης και πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια, τη σπονδυλική στήλη και στο σώμα. Κατά την εξάσκηση στο Μακρύ Κοντάρι, η ανάγκη κίνησης και χειρισμού του από το κέντρο του σώματος γίνεται επιτακτική, αφού με μόνη τη δύναμη των χεριών ο χειρισμός του είναι αδύνατος.

 

Όπως και τα υπόλοιπα όπλα, η Λόγχη είναι από μόνη της μία ολόκληρη τέχνη, αφού για όποιον θέλει να αποκτήσει αληθινά υψηλή κατάρτιση σε αυτό το όπλο, εκτός από την εκμάθηση των δύο Φορμών της με όλες τους τις λεπτομέρειες και τις πολύ υψηλές απαιτήσεις τους, υπάρχουν επίσης ατομικές ασκήσεις για την κατανόηση της χρήσης του όπλου, εξάσκηση σε ειδικές ασκήσεις ευαισθησίας ανάλογες με το Σπρώξιμο των Χεριών αλλά και οι πολύ απαιτητικές μαχητικές εφαρμογές της.

 

13 και 24 Φόρμες Λόγχης της Οικογενείας Γου

H Οικογένεια Γου καλλιεργεί δύο φόρμες Λόγχης, 13ων Σχημάτων η πρώτη και 24ων η δεύτερη, η κάθε μία από τις οποίες διδάσκει με διαφορετικό τρόπο τον ασκούμενο στην τεχνική και τις τακτικές του συγκεκριμένου όπλου. Φόρμες πολύ περίτεχνες και απαιτητικές, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην εξάσκηση όποιου επιθυμεί να μάθει και να κατανοήσει ολοκληρωμένα το Τάι Τσι Τσουάν.