Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Πώς να επιλέξω μία καλή σχολή Τάι Τσι Τσουάν;

Για την επιλογή μίας καλής σχολής Τλαι Τσι Τσουάν τέσσερα είναι τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει κάποιος να προσέξει:

Α) Στυλ

Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αλλά δεν είναι όλα τα στυλ του Τάι Τσι Τσουάν ίδια και δεν ταιριάζουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους ή, για να το εκφράσουμε αλλιώς, το κάθε διαφορετικό στυλ μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά, λιγότερο καλά ή και καθόλου με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των διαφορετικών τύπων ανθρώπων. Είναι χρήσιμο λοιπόν, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάτι, να ενημερωθείτε για τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε στυλ Τάι Τσι Τσουάν και πώς αυτές συναντούν τον χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση, τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.

Β) Εκπαιδευτής

Ο εκπαιδευτής σε μία σχολή Τάι Τσι Τσουάν παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διδασκαλίας, πολλές φορές παραπάνω ακόμη και από τον ρόλο που παίζει το ίδιο το στυλ. Στο Τάι Τσι Τσουάν, όπως και σε κάθε σωματική ή άλλης μορφής τέχνη, ο μαθητής έρχεται σε πολύ στενή επαφή και σχέση με τον εκπαιδευτή του και, ως εκ τούτου, πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Η προσωπικότητα του εκπαιδευτή, ο χαρακτήρας του, οι αντιλήψεις του για τη ζωή, η γενικότερη μόρφωση και συγκρότησή του αλλά, φυσικά, και οι αντικειμενικές γνώσεις του, καθώς και η διάθεσή του ή όχι για συνεχή επιμόρφωση πάνω στην τέχνη, θα παίξουν τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στο αν θα αγαπήσετε ή όχι και τελικά στο αν θα προχωρήσετε στην τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν. Πριν ξεκινήσετε, ερευνήστε προσεκτικά και αυτό το θέμα. Ίσως να είναι το σημαντικότερο!

Γ) Αναγνώριση και σοβαρότητα

Στον χώρο του Τάι Τσι Τσουάν, όπως και σε κάθε άλλον χώρο, μπορεί κανείς να συναντήσει ανθρώπους όλων των ειδών. Αν και δεν πρόκειται για απόλυτη εγγύηση ποιότητας, ένα καλό δείγμα σοβαρότητας της σχολής είναι η συνεργασία, η σχέση και η αναγνώρισή της από γνωστούς Κινέζους (ή και αναγνωρισμένους Δυτικούς) Δασκάλους, η συμμετοχή της σε διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, η διοργάνωση σεμιναρίων με προσκεκλημένους Δασκάλους υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό κ.λπ. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή! Κάθε Κινέζος δεν είναι αυτόματα και Δάσκαλος του Τάι Τσι Τσουάν, ούτε και κάθε «μεγάλος» Δυτικός δάσκαλος είναι αυθεντικός και αληθινός γνώστης. Χρειάζεται, λοιπόν, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους ισχυρισμούς του καθενός, Κινέζου, Δυτικού ή Έλληνα, από την αλήθεια.

Γενικά, και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα παρακάτω δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι καλό να αποφεύγουμε τις σχολές στις οποίες ο εκπαιδευτής συμπεριφέρεται με περισπούδαστο ύφος και δίνει για τον εαυτό του την εικόνα του παντογνώστη. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αυτοί είναι απομονωμένοι από τη διεθνή σκηνή του Τάι Τσι Τσουάν, διδάσκουν αρκετά συστήματα –ενίοτε άσχετα μεταξύ τους– ενώ οι ισχυρισμοί τους για το πώς έμαθαν την τέχνη τους, αγγίζουν τα όρια του μύθου (σχεδόν πάντοτε, θα ακούσει κανείς ιστορίες για δασκάλους-ερημίτες σε κάποιο βουνό της Κίνας!). Κάτι άλλο που συχνά συμβαίνει με αυτού του είδους τους εκπαιδευτές, είναι ότι απλώς παρακολούθησαν κάποτε ένα ή δύο σεμινάρια με κάποιον διακεκριμένο δάσκαλο –στην περίπτωση αυτή, η όποια προσπάθειά τους παραμένει στη σφαίρα της «ομάδας μελέτης» (στην καλύτερη περίπτωση) ή δεν αναγνωρίζεται από κανέναν φορέα ή δάσκαλο (στη χειρότερη).

Ελέγξτε λοιπόν πολύ προσεκτικά την ιστορία αλλά και τις «ιστορίες» του εκάστοτε δασκάλου, το «ύφος» του, τα διπλώματά του, τις διεθνείς και εγχώριες επαφές του κοκ. Μην δέχεστε άκριτα οτιδήποτε σας λέει ο καθένας, όποιος κι αν είναι αυτός. Και, μη διστάζετε να ρωτήσετε ευθέως ό,τι σας φαίνεται παράξενο ή αφύσικο. Μην αφήνεται τη λογική σας στην πόρτα της σχολής.

Δ) Απόσταση

Με τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σύγχρονη ζωή, η απόσταση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή μας. Σίγουρα δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί ώστε να έχουν δίπλα στο σπίτι τους μία σχολή Τάι Τσι Τσουάν, και μάλιστα καλή, ούτε οι σχολές είναι τόσο πολλές στην Αθήνα και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Άρα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να θυσιάσετε λίγο χρόνο παραπάνω στις αποστάσεις προκειμένου να μπορέσετε να μάθετε Τάι Τσι Τσουάν. Ωστόσο, αν το παρακάνετε και βρείτε μία σχολή στην άλλη άκρη της Αθήνας από εκεί που μένετε, ίσως κουραστείτε σύντομα και τα παρατήσετε. Να θυμάστε ότι «κάποιο» ή «λίγο» Τάι Τσι Τσουάν είναι καλύτερα από «καθόλου» Τάι Τσι Τσουάν.

Ο μοναδικός λόγος για να αποφασίσετε να ταξιδεύετε πολύ μακρινές αποστάσεις προκειμένου να ασκηθείτε στο Τάι Τσι Τσουάν είναι να είστε απολύτως αποφασισμένοι να μάθετε κάποιο συγκεκριμένο στυλ ή να πιστεύετε ότι ένας συγκεκριμένος δάσκαλος είναι πάρα πολύ καλός και να θέλετε οπωσδήποτε να μαθητεύσετε κοντά του. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, συνήθως είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν βαθύτερα στην τέχνη και όχι απλώς να κάνουν λίγη άσκηση για την υγεία τους. Εκτός, λοιπόν, από τον χρόνο που θα πρέπει να διαθέτουν για το ταξίδι προς τον χώρο άσκησης, θα πρέπει επίσης να ερευνήσουν και να μελετήσουν ακόμη προσεκτικότερα πριν αποφασίσουν να γίνουν μέλη κάποιας σχολής.