Τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν;
Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και πιο συχνές είναι οι εικόνες και οι αναφορές στα ΜΜΕ για μια γαλήνια και ισορροπημένη γυμναστική, η οποία μας έρχεται από τη μακρινή Κίνα. Σίγουρα, όλοι έχουμε δει σκηνές από το Πεκίνο αλλά και τα πάρκα όλων των μεγαλουπόλεων του Δυτικού κόσμου, με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας να ασκούνται μαζί, κινούμενοι με έναν ήσυχο, αργό και χαλαρό τρόπο. Η γυμναστική αυτή είναι το Τάι Τσι Τσουάν και είναι πλέον γνωστό σε όλους πως είναι πολύτιμο για την απόκτηση αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας, στο σώμα, τον νου και την ψυχή του ατόμου. Δείγμα της τεράστιας προσοχής και αξίας που του δίνει η Κίνα, όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι η πολύ μεγάλη προβολή που του έκανε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, παρουσιάζοντάς το δίπλα στα μεγάλα δώρα τα οποία πρόσφερε η Κίνα στην ανθρωπότητα, δηλαδή τις εφευρέσεις της πυρίτιδας, του χαρτιού, της τυπογραφίας και της πυξίδας, και τονίζοντας την άρρηκτη σχέση του με τη φύση και την οικολογία.
Ωστόσο, αν και για τον περισσότερο κόσμο το Τάι Τσι Τσουάν είναι απλώς μια ήπια, συμπληρωματική άσκηση για χαλάρωση και διατήρηση της καλής υγείας, στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Το Τάι Τσι Τσουάν είναι μία πολύ πλούσια σε έκταση αλλά και σε βάθος τέχνη, ένα πλήρες Κινεζικό σύστημα άσκησης για το σώμα και τον νου, αλλά και μία ολοκληρωμένη και εκλεπτυσμένη μέθοδος αυτοάμυνας. Το όλο σύστημα βασίζεται στη θεωρία της μόνιμης κίνησης, εναλλαγής αλλά και αλληλοσυμπληρωματικότητας των αντιθέτων.
Τέλος, πριν ολοκληρώσουμε το τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν; πρέπει να αναφέρουμε ότι το Τάι Τσι Τσουάν ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων εσωτερικών/μαλακών πολεμικών τεχνών, μαζί, κυρίως, με το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσινγκ Γι Τσουάν, κάνοντας ωστόσο μία υποσημείωση την οποία θεωρούμε αναγκαία. Όπως και πολλά άλλα θέματα στον κόσμο του Τάι Τσι Τσουάν, η έννοια «εσωτερική» έχει γίνει αντικείμενο πολλών παρανοήσεων, παρεξηγήσεων, παραπλανήσεων και εκμετάλλευσης, βοηθώντας στη δημιουργία και συντήρηση ενός πέπλου μυστηρίου γύρω από την τέχνη. Με την έννοια «εσωτερική» δεν εννοείται τίποτε απόκρυφο, εξωπραγματικό ή μαγικό αλλά απλώς ότι κατά την εξάσκηση στις εν λόγω τέχνες το μυϊκό σύστημα, το οποίο θεωρείται «εξωτερικό/σκληρό», είναι υπεύθυνο κυρίως για την παραγωγή της κίνησης και όχι της δύναμης. Η δύναμη στο Τάι Τσι Τσουάν και τα άλλα εσωτερικά/μαλακά συστήματα παράγεται βασικά (αλλά όχι αποκλειστικά) από τη σωστή ευθυγράμμιση του σκελετού του σώματος, την κίνηση της λεκάνης, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις, καθώς και τον συντονισμό (coordination) και ενοποίηση όλων των ανωτέρω στην κατεύθυνση παραγωγής του επιδιωκόμενου έργου, τα οποία θεωρούνται «εσωτερικά/μαλακά».