Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΤΣΕΤΣΈΛΗΣ

Ο Διονύσης Τσετσέλης είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου, Εσωτερικός Μαθητής του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου και κάτοχος του 5ου ντουάν της Κινεζικής Ομοσπονδίας Γου Σου.

Ξεκίνησε το Τάι Τσι Τσουάν το 1985, σε ηλικία 20 ετών. Τα πρώτα 7 χρόνια της πορείας του διδάχθηκε το στυλ Γιανγκ, κυρίως από τον κ. Πέτρο Κουρόπουλο, ενώ συνέχισε για άλλα 14 χρόνια ασκούμενος σε ένα παρακλάδι του στυλ Γου, το Γουτάν Τάι Τσι Τσουάν, μαθητεύοντας αρχικά κοντά στον κ. Γιάννη Πάτσιο και μετέπειτα στον κ. Κώστα Βρέντζο, ενώ διδάχθηκε επίσης και προσωπικά από τους κ.κ. Νταν Ντόχερτι και Άλλαν Πίτφιλντ. Το 2006, και ενώ αναζητούσε από καιρό να ενταχθεί σε μία αναγνωρισμένη και αυθεντική γενεαλογία, ήρθε σε επαφή με την Οικογένεια Γου, απευθείας μέσω του επικεφαλής της, Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου.

Αμέσως μετά τα πρώτα σεμινάρια που διοργάνωσε στην Ελλάδα, το 2006, με την απεσταλμένη του Δασκάλου Γου, σίφου Τσουάνγκ Χιουέι Σιου, διαπίστωσε το βάθος και την αυθεντικότητα της γνώσης της Οικογενείας Γου και αποφάσισε να ακολουθήσει μαζί με τους μαθητές του τον Μεγάλο Δάσκαλο Γου Κονγκ Γιου, απόφαση που ενισχύθηκε και εδραιώθηκε όταν γνώρισε και τον ίδιο και διδάχθηκε από αυτόν προσωπικά. Η μετάβασή του από το στυλ που εξασκούσε, στο αυθεντικό Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου υπήρξε σύντομη, με δεδομένη τη σε μεγάλο βαθμό κοινή ύλη και κινησιολογία των δύο στυλ (του Γου με το Γουτάν), την πολύχρονη εμπειρία του αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε επί έναν χρόνο, ασκούμενος ατελείωτες ώρες μόνος του αλλά και από κοινού με τους μαθητές του.

Από τότε, είχε πάρα πολλές φορές την ευκαιρία να διδαχθεί προσωπικά από τον Δάσκαλο Γου, στην Αθήνα (όπου τον έχει καλέσει πολλές φορές για σεμινάρια), στο Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ και στο Τορόντο και αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη και αγάπη γι’ αυτόν. Έχει δουλέψει επίσης πολύ με τον Πρόεδρο της International Wu Style Federation, κ. Τζόναθαν Κρεμ, κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών του στην Αθήνα. Η βοήθεια του κ. Κρεμ στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ακαδημίας και στον Επικεφαλής Εκπαιδευτή της ήταν και συνεχίζει να είναι αληθινά πολύτιμη και ο Διονύσης αισθάνεται ότι του οφείλει τόσα πολλά που ποτέ δεν θα μπορέσει να του ξεπληρώσει το καλό που του έχει κάνει.

Κατά το παρελθόν, έχει διδάξει Τάι Τσι Τσουάν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε δεκάδες μαθητές δημοσίων δημοτικών σχολείων ηλικίας 6-12 ετών αλλά και ενήλικες, σε πολλές σχολές και γυμναστήρια, καθώς και στη δική του σχολή, η οποία λειτούργησε στην Αθήνα από το 1995 έως το 1999 με την ονομασία Αείροον, που σημαίνει «Αυτό που ρέει για πάντα».

Από το 2009, o A.Σ. Αείροον και η Ελληνική Ακαδημία Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου, στεγάζονται στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, ως κομμάτι της Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών Martial Way.

Το 1999 ίδρυσε και λειτουργεί μέχρι σήμερα τον εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο Αλκίμαχον (που σημαίνει την ιδιότητα που έχει κάποιος να μάχεται με εσωτερική δύναμη για ηθικούς και δίκαιους σκοπούς), ο οποίος εκδίδει βιβλία πολεμικών τεχνών και εναλλακτικών θεραπειών και κατά το παρελθόν εξέδιδε δύο περιοδικά πολεμικών τεχνών, το Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες και την  ελληνική έκδοση του φημισμένου και υψηλής ποιότητας Αμερικανικού περιοδικού Journal of Asian Martial Arts.

Πιστεύει ότι το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια πολεμική τέχνη η οποία έχει τεράστιο βάθος και εύρος, μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους στην υγεία, τη ζωή και την καθημερινότητά τους και ότι μέσα από την εξάσκηση σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλές σχέσεις και αλληλοκατανόηση μεταξύ ατόμων διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών καταβολών. Γι’ αυτούς τους λόγους το Τάι Τσι Τσουάν δεν πρέπει να κλείνεται σε μικρούς, κλειστούς ελιτίστικους κύκλους, κρυμμένο πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου, μεταφυσικής και μυστικοπάθειας ή να αυτοπεριορίζεται σε μια ελαφριά New Age αντίληψη αλλά να δίνεται απλόχερα, σωστά και ολοκληρωμένα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Πιστοποιητικά