Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Σύντομη ιστορία της οικογενείας Γου

 

Από τον Δάσκαλο Γου Κονγκ Γιου (Wu Kwong Yu)

 

Ο προ-προ πάππους μου, Δάσκαλος Γου Τσουάν Γιάου (Wu Chuan Yau) (1834-1902), υπήρξε ο ιδρυτής του στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν (Wu Tai Chi Chuan). Καταγόταν  από τη Μαντζουρία, ήταν μέλος της Βασιλικής Φρουράς του Πεκίνου και διδάχθηκε το Τάι Τσι Τσουάν από τον ιδρυτή του στυλ Γιανγκ, τον Δάσκαλο Γιανγκ Λου Τσαν (Yang Lu-Chan). Ο τομέας στον οποίο εξειδικευόταν ο Γου Τσουάν Γιάου ήταν η εξουδετέρωση της δύναμης του αντιπάλου.

O Δάσκαλος Γου Τσιεν Τσουάν (Wu Chien Chuan) (1870-1942), μεγαλύτερος υιός του Γου Τσουάν Γιάου, υπήρξε ο δεύτερος κατά σειρά Δάσκαλος του στυλ Γου και η επιρροή του στην ανάπτυξή του ήταν πολύ σημαντική. Ο Γου Τσιεν Τσουάν τροποποίησε τις φόρμες που είχε διδαχθεί από τον πατέρα του, χρησιμοποίησε μικρότερο κύκλο στην κίνηση και επινόησε πολλούς νέους τρόπους ώστε να εφαρμόζει πρακτικά τη φόρμα.

Το 1924, ο Γου Τσιεν Τσουάν, μαζί με τους συνεργάτες του, Χσι Γιου Σενγκ (Xi-Yiu Seng), Γιανγκ Σόα Χοά ή Γιανγκ Σου Χου (Yang Shoa Hoa ή Yang Shou Hou) και Γιανγκ Τσενγκ Φου (Yang Cheng Fu) ίδρυσαν μία φημισμένη σχολή πολεμικών τεχνών, η οποία είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην εξάσκηση του Τάι Τσι Τσουάν, καθώς το έκανε προσιτό στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά.

To 1928, o Δάσκαλος Γου Τσιεν Τσουάν μετακόμισε Νότια, στη Σαγκάη, όπου διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολεμικών Τεχνών της Σαγκάης. Παράλληλα, ανέλαβε την επίβλεψη του τμήματος Τάι Τσι Τσουάν της διάσημης Ένωσης Αθλημάτων Τσινγκ Γου (Ching Wu Sports Association). To 1935, ο προπάππους μου ίδρυσε την πρώτη Ακαδημία Γου Τάι Τσι Τσουάν, στη Σαγκάη.

Ο Δάσκαλος Γου Κουνγκ Γι (Wu Kung Yi) ήταν ο μεγαλύτερος υιός της τρίτης γενιάς της Οικογένειας Γου και  η συμβολή του στην αποδοχή του στυλ ήταν καθοριστική. Όλα ξεκίνησαν το 1954, από κάποιο δημοσίευμα σε εφημερίδα του Xονγκ Κονγκ, η οποία αμφισβητούσε το Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Γου Κουνγκ Γι δέχτηκε την πρόκληση να λάβει μέρος σε αγώνα αντιμέτωπος με έναν εκπρόσωπο άλλου στυλ, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα θα διατίθεντο για κοινωφελείς σκοπούς. Η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών στυλ πολεμικών τεχνών κίνησε ζωηρό το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών, οι οποίοι έσπευσαν από παντού  να παρακολουθήσουν τον αγώνα. O Γου Κουνγκ Γι ήταν τότε 53 ετών, 20 χρόνια μεγαλύτερος δηλαδή από τον αντίπαλό του. Κατά τη διάρκεια του αγώνα έγινε σύντομα εμφανές στους κριτές ότι οι δύο αντίπαλοι είχαν πάρει τα πράγματα στα σοβαρά και ότι η αναμέτρησή τους εξελισσόταν σε πραγματικά σημαντική. Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, οι κριτές τερμάτισαν τον αγώνα δίνοντας ισοπαλία. Ο Δάσκαλος Γου Κουνγκ Γι είχε αποδείξει ότι το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν ήταν μια αληθινή πολεμική τέχνη.

Ο μικρότερος αδελφός του Γου Κουνγκ Γι, o Δάσκαλος Γου Κουνγκ Τσο (Wu Kung Cho) και η μικρότερη αδελφή του, Δασκάλα Γου Γουίνγκ Χουά (Wu Ying Hua), επηρέασαν επίσης την εξέλιξη του στυλ Γου. H Γου Γουίνγκ Χουά βοήθησε στη λειτουργία της Ακαδημίας στη Σαγκάη, ενώ κάτω από τη δική της διεύθυνση η Ακαδημία επαναλειτούργησε στα τέλη του 1970. Ο Γου Κουνγκ Τσο ήταν ειδήμων σε πολλούς τομείς τoυ Τάι Τσι Τσουάν. Έγραψε το πρώτο βιβλίο σχετικά με το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν, το οποίο αρχικά εκδόθηκε το 1935 και επανεκδόθηκε το 1980.

Ο πατέρας μου, Δάσκαλος Γου Τάι Κουέι (Wu Tai Kwei) ήταν ο μεγαλύτερος γιος της τέταρτης γενιάς. Είχε την εκτίμηση όλων γιατί ήταν εξαιρετικός γνώστης των πολεμικών τεχνών και  συνέχισε το έργο του Γου Κουνγκ Γι, καθιερώνοντας το στυλ σε όλη την Ανατολή. Εκείνη την εποχή ιδρύθηκαν Ακαδημίες στις περιοχές Χονγκ Κονγκ, Καουλούν, Μακάο, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Μαλαισία, ενώ οι Ιάπωνες τον κάλεσαν τη δεκαετία του 1950 προκειμένου να εισαγάγει το στυλ στη χώρα τους. Έφερε επίσης το Τάι Τσι Τσουάν στα ΜΜΕ, εμφανιζόμενος τακτικά στην τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης. Μία από τις φιλοδοξίες του πατέρα μου ήταν να εξαπλωθεί το στυλ της Οικογενείας μας στη Βόρειο Αμερική. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να ζήσει για να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

 

Σημείωση: H Ακαδημία του Τορόντο, η οποία για πολλά χρόνια υπήρξε η έδρα της Οικογένειας Γου, ιδρύθηκε το 1975 από τον Δάσκαλο Γου Τάι Τσι (Wu Tai Chi). Αργότερα, ο Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου (Έντι) μεταφέρθηκε από το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να γίνει ο Επικεφαλής Δάσκαλος της Ακαδημίας. Ο Γου Κονγκ Γιου εισήγαγε, προώθησε και διέδωσε το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν σε όλη την Βόρεια Αμερική. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες μαθητές του στυλ στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και Ακαδημίες έχουν ιδρυθεί στις πόλεις Τορόντο, Φρεντέρικτον, Βανκούβερ, Ντιτρόιτ, Αν Άρμπορ, Νιου Τζέρσεϊ, Ουάσιγκτον, Χαβάη, Λονδίνο, Αθήνα και Βιέννη. Τα τελευταία χρόνια, ο Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου (Έντι) μετακόμισε πίσω στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στις ρίζες της οικογενείας του, αφού πλέον είναι ο Επικεφαλής και  Φύλακας της Πύλης της, ενώ έργο της ζωής του έχει γίνει η διαφύλαξη και μετάδοση στην επόμενη γενιά ανέπαφης της τεράστιας κληρονομιάς του, της τέχνης του Γου Τάι Τσι Τσουάν.