Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Γου Τάι Τσι Τσουάν

Το Τάι Τσι Τσουάν της Oικογενείας Γου ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τα υπόλοιπα στυλ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του. Τα γνωρίσματα αυτά είναι:

Α) Μικρές, στενές κινήσεις μέσα στη φόρμα.

Η φόρμα του στυλ Γου είναι μία φόρμα μικρού πλαισίου, δηλαδή οι κινήσεις της είναι πολύ μικρές, στενές και επικεντρωμένες μπροστά από την κεντρική γραμμή του σώματος. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο οι τεχνικές της φόρμας έρχονται πιο κοντά στις απαιτήσεις της αληθινής μάχης, ενώ  το σώμα μαθαίνει συνεχώς να κινείται προφυλάσοντας τα ζωτικά όργανά του από πιθανές επιθέσεις ή εκφράζοντας δυνάμεις οι οποίες πηγάζουν από το κέντρο του, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, οι κινήσεις μικρού πλαισίου βοηθούν τον νου να μην αποσπάται από το εξωτερικό, επιφανειακό, στηριγμένο στο μυϊκό σύστημα μέρος της κίνησης (με το οποίο δουλεύουν κυρίως τα σκληρά/εξωτερικά στυλ) αλλά να μπορεί πιο εύκολα να επικεντρώνεται στις λεπτότερες, εσωτερικές κινήσεις και τεχνικές, εξερευνώντας και εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις των τενόντων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων (τις οποίες δουλεύουν κυρίως τα μαλακά/εσωτερικά στυλ, όπως το Τάι Τσι Τσουάν).

Β) Ψηλές στάσεις.

Στη φόρμα του στυλ Γου αλλά και στις ασκήσεις των Χεριών που Σπρώχνουν, οι στάσεις εκτελούνται με λυγισμένα μεν τα πόδια αλλά ψηλές, σχεδόν όρθιες. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι οι ίδιοι με τους ανωτέρω, συν το ότι οι ψηλές στάσεις προστατεύουν και διαφυλάττουν την υγεία των γονάτων, ενώ προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη κινητικότητα και ταχύτητα.

Γ) Μεταφορά του βάρους 100% στο πόδι που κάθε φορά στηρίζει το σώμα.

Αυτό γίνεται μέσα στη φόρμα του στυλ Γου και στις ασκήσεις των Χεριών που Σπρώχνουν, ώστε να γυμνάζονται στον υπέρτατο βαθμό οι μηροί και να αποκτάται τέλεια αίσθηση της ισορροπίας, να απελευθερώνεται και να περιστρέφεται εύκολα η λεκάνη (η οποία παίζει αναντικατάστατο ρόλο στην κίνηση στο Γου Τάι Τσι Τσουάν) και να μαθαίνει ο ασκούμενος να κινείται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Αν μπορεί κάποιος να κινείται άνετα με το βάρος στο ένα πόδι, τότε μπορεί να κινηθεί τέλεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δ) Συνεχώς παράλληλα πέλματα.

Όπως και παραπάνω, αυτό γίνεται για λόγους εξάσκησης. Αν κάποιος μπορεί να κινείται με άνεση και ισορροπία όταν διατηρεί τα πέλματά του παράλληλα, που θεωρείται ό,τι πιο δύσκολο, τότε μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε άλλη στάση με μεγάλη ευκολία.

Ε) Κορμός που γέρνει προς τα εμπρός.

Στις μπροστινές στάσεις της φόρμας του στυλ Γου και στις ασκήσεις των Χεριών που Σπρώχνουν, ο κορμός γέρνει πάνω από το πόδι που έχει το βάρος (και αυτό μάλλον είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του στυλ). Όταν ο ασκούμενος το καταφέρει αυτό με τον σωστό τρόπο (αφού είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο), τότε επιτυγχάνεται η απόλυτη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, θέμα πάρα πολύ σημαντικό για όποιον εξασκείται σοβαρά στο Τάι Τσι αλλά και όποιον επιθυμεί τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του. Εξ άλλου, η απόλυτη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι κάτι που τονίζεται ιδιαίτερα στα Κλασσικά του Τάι Τσι Τσουάν, ως απαραίτητο στοιχείο ποιότητας για την τέχνη. Επίσης, με τον τρόπο αυτόν γίνεται δυνατόν να μεταφερθεί το βάρος 100% στο ένα πόδι, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Τέλος, όπως και στα ανωτέρω, η κλίση της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός είναι ένας ευφυής τρόπος εξάσκησης του σώματος στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εκτελεί όλα τα υπόλοιπα με ευκολία.

ΣΤ) Μάζεμα του κόκκυγα.

Αν και το μάζεμα του κόκκυγα κατά τη διάρκεια όλων των κινήσεων του στυλ (φόρμα, Χέρια που Σπρώχνουν, μαχητικές εφαρμογές, τσι κουνγκ κ.α.) δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικότητα του στυλ Γου και σε γενικές γραμμές υπάρχει σε όλα τα σοβαρά στυλ, στο στυλ Γου υπάρχει μία συνεχής, μεγάλη και αυστηρή επιμονή σε αυτόν τον τομέα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι με το απόλυτο μάζεμα του κόκκυγα ευθυγραμίζεται πλήρως η σπονδυλική στήλη και ενοποιείται το σώμα σε μία ολότητα, γινόμενο έτσι  ικανό να παράγει πολύ ισχυρές δυνάμεις.

Κλείνοντας με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Γου Τάι Τσι Τσουάν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το στυλ δίνει μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια της κίνησης, στη βαθιά εσωτερική δουλειά, στις ασκήσεις των Χεριών που Σπρώχνουν, αλλά και στην επεξήγηση, ανάλυση και εφαρμογή των κινήσεων στη μάχη.