Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Σύντομη ιστορία της οικογενείας μου

Από τον Μεγάλο Δάσκαλο Γου Κονγκ Γιου (Wu Kwong Yu)

Ο προ-προ πάππους μου Μεγάλος Δάσκαλος Γου Τσουάν Γιάου (Wu Chuan Yau) (1834-1902) υπήρξε ο ιδρυτής του στύλ Γου Τάι Τσι Τσουάν (Wu Tai Chi Chuan). Καταγόταν από την Μαντζουρία και ήταν μέλος της Βασιλικής Φρουράς του Πεκίνου. Διδάχθηκε Τάι Τσι Τσουάν από τον ιδρυτή του στυλ Γιανγκ, τον Μεγάλο Δάσκαλο Γιανγκ Λου Τσαν (Yang Lu-Chan). Ο τομέας στον οποίο εξειδικευόταν ήταν η εξουδετέρωση της δύναμης του αντιπάλου. O μεγαλύτερος υιός του, Μεγάλος Δάσκαλος Γου Τσιεν Τσουάν (Wu Chien Chuan) (1870-1942) υπήρξε ο δεύτερος κατά σειρά Δάσκαλος του στυλ Γου. H επιρροή του στην ανάπτυξη του στυλ Γου ήταν πολύ σημαντική. Ο Γου Τσιεν Τσουάν τροποποίησε τις φόρμες που είχε διδαχθεί από τον πατέρα του, χρησιμοποίησε μικρότερο κύκλο στην κίνηση και δημιούργησε πολλούς νέους τρόπους ώστε να εφαρμόζει πρακτικά τη φόρμα.

Το 1924, ο Γου Τσιεν Τσουάν, μαζί με τους συνεργάτες του, Χσι Γιου Σενγκ (Xi-Yiu Seng), Γιανγκ Σόα Χοά ή Γιανγκ Σου Χου (Yang Shoa Hoa ή Yang Shou Hou) και Γιανγκ Τσενγκ Φου (Yang Cheng Fu) ίδρυσαν μία διάσημη σχολή πολεμικών τεχνών. Αυτό είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην εξάσκηση του Τάι Τσι Τσουάν, καθώς έγινε προσιτό στο κοινό για πρώτη φορά.

To 1928, o Μεγάλος Δάσκαλος Γου Τσιεν Τσουάν μετακόμισε Νότια, στη Σαγκάη, όπου διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολεμικών Τεχνών της Σαγκάης. Παράλληλα, ανέλαβε την επίβλεψη του τμήματος Τάι Τσι Τσουάν της διάσημης Ένωσης Αθλημάτων Τσινγκ Γου (Ching Wu Sports Association). To 1935, ο προπάππους μου ίδρυσε την πρώτη Ακαδημία Γου Τάι Τσι Τσουάν, στη Σαγκάη.

Ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κουνγκ Γι (Wu Kung Yi) ήταν ο μεγαλύτερος γιος της τρίτης γενιάς της οικογένειας Γου. Η συμβολή του στην αποδοχή του στυλ Γου ήταν καθοριστική. Όλα ξεκίνησαν το 1954, από κάποιο δημοσίευμα σε εφημερίδα του Xόνγκ Κόνγκ, η οποία αμφισβητούσε το Τάι Τσι Τσουάν σαν πολεμική τέχνη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Γου Κουνγκ Γι δέχτηκε την πρόκληση να λάβει μέρος σε αγώνα αντιμέτωπος με έναν εκπρόσωπο άλλου στυλ, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τον αγώνα θα δίνονταν για κοινωφελείς σκοπούς. Η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών στυλ πολεμικών τεχνών κίνησε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών, οι οποίοι παρακολούθησαν τον αγώνα. O Γου Κουνγκ Γι ήταν τότε 53 ετών, 20 χρόνια μεγαλύτερος από τον αντίπαλό του. Κατά τη διάρκεια του αγώνα έγινε σύντομα εμφανές στους κριτές ότι οι δύο αντίπαλοι ήταν των ίδιων δυνατοτήτων και ότι ο αγώνας εξελισσόταν σε πραγματικά σημαντικό. Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, οι κριτές τερμάτισαν τον αγώνα δίνοντας ισοπαλία. Ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κουνγκ Γι είχε αποδείξει ότι το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν ήταν μια αληθινή πολεμική τέχνη.

Ο μικρότερος αδελφός του Γου Κουνγκ Γι, o Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κουνγκ Τσο (Wu Kung Cho) και η μικρότερη αδελφή του Μεγάλη Δασκάλα Γου Γουίνγκ Χουά (Wu Ying Hua) επηρέασαν επίσης την εξέλιξη του στυλ Γου. H Γου Γουίνγκ Χουά βοήθησε στη λειτουργία της Ακαδημίας στη Σαγκάη. Κάτω από τη δική της διεύθυνση, η Ακαδημία επαναλειτούργησε στα τέλη του 1970. Ο Γου Κουνγκ Τσο ήταν ειδικός σε πολλούς τομείς τoυ Τάι Τσι Τσουάν. Έγραψε το πρώτο βιβλίο σχετικά με το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν, το οποίο αρχικά εκδόθηκε το 1935 και επανεκδόθηκε το 1980.

Ο πατέρας μου, Μεγάλος Δάσκαλος Γου Τάι Κουέι (Wu Tai Kwei) ήταν ο μεγαλύτερος γιος της τέταρτης γενιάς. Είχε την εκτίμηση όλων γιατί ήταν εξαιρετικός γνώστης των πολεμικών τεχνών και συνέχισε το έργο του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κουνγκ Γι, καθιερώνοντας το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν σε όλη την Ανατολή. Ιδρύθηκαν Ακαδημίες στις περιοχές Χογκ Κογκ, Κόουλουν, Μακάο, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Μαλαισία. Οι Ιάπωνες τον κάλεσαν τη δεκαετία του 1950 για να εισαγάγει αυτό το στυλ στη χώρα τους. Έφερε επίσης το Τάι Τσι Τσουάν στα ΜΜΕ, εμφανιζόμενος τακτικά στην τηλεόραση του Χογκ Κογκ και της Σιγκαπούρης. Μία από τις φιλοδοξίες του πατέρα μου ήταν να εξαπλωθεί το στυλ της οικογενείας μας στη Βόρειο Αμερική. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να ζήσει για να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Σημείωση: H Ακαδημία του Τορόντο, η οποία για πολλά χρόνια υπήρξε η έδρα της Οικογένειας Γου, ιδρύθηκε το 1975 από τον Μεγάλο Δάσκαλο Γου Τάι Τσι (Wu Tai Chi). Αργότερα, ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου (Έντι) μεταφέρθηκε από το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να γίνει ο Επικεφαλής Δάσκαλος της Ακαδημίας. Ο Έντι Γου εισήγαγε και προώθησε και διέδωσε το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν σε όλη την Βόρεια Αμερική, ενώ σήμερα υπάρχουν χιλιάδες μαθητές του στυλ αυτού στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και Ακαδημίες έχουν ιδρυθεί στις πόλεις Τορόντο, Φρεντέρικτον, Ντιτρόιτ, Αν Άρμπορ, Νιου Τζέρσεϊ, Χαβάη και Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου (Έντι) μετακόμισε ξανά πίσω στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στις ρίζες της Οικογενείας του, αφού πλέον είναι ο επικεφαλής της και κατέχει τη θέση του Φύλακα της Πύλης της Οικογενείας, ενώ προορισμός του είναι η διαφύλαξη και η μετάδοση στην επόμενη γενιά ανέπαφης της τεράστιας κληρονομιάς του, της τέχνης του Γου Τάι Τσι Τσουάν.